facebook
gyengelatok
2021 Tahitótfalu, Kossuth L. u. 4., Tel.: +36 26 387 198, E-mail: tahitotfalu@tahitotfalu.hu
Kezdőlap > Hírek > A HULLADÉK ELSZÁLLÍTÁSÁNAK RENDJE 2024. évben
Szeretnénk tájékoztatni a lakóhelyére vonatkozóan a hulladék elszállításának rendjéről, és az ezzel kapcsolatos további információkról. Kérjük, hogy a hulladékot minden esetben legkésőbb a gyűjtési napon reggel 05:00-ig
TÁJÉKOZTATÓ A KOMMUNÁLIS (HÁZTARTÁSI) HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL:
Kommunális (háztartási) hulladék a háztartásokban képződő vegyes, elkülönítetten gyűjtött, valamint nagydarabos hulladék, ideértve a lakásokban, lakóingatlanokban, a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben, valamint a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein képződő hulladékot.Kérjük, hogy a hulladékokat minden esetben legkésőbb a gyűjtési napon reggel 5:00-ig, jól megközelíthető és látható helyre kikészíteni szíveskedjen.
 
KOMMUNÁLIS (HÁZTARTÁSI) HULLADÉKGYŰJTÉS:
A kommunális hulladék gyűjtése a teljes település területén egységesen KEDDI napokon történik.
 
 
TÁJÉKOZTATÓ A HÁZHOZMENŐ SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL:
Az utóbbi évtizedekben a mindannyiunkat körülvevő természeti és társadalmi környezet óriási változásokon ment keresztül, kiemelt jelentőséget kapott a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás.
Napjaink fogyasztói társadalmaiban felismerték, hogy a Föld véges nyersanyag és energiaforrás készleteinek kimerítése helyett, a keletkezett töméntelen mennyiségű hulladék ésszerű hasznosítása, a felelős hulladékgazdálkodás nem csak csökkenti a környezeti terhelést, de az újrahasznosítás során rengeteg újra felhasználható anyag kerül vissza a gazdaságba, az ipari termelésbe ahelyett, hogy szeméthalmokat építenénk.
Nem hiába lett a felelős hulladékgazdálkodás alapgondolata a három „R”: Reduce, Reuse, Recycle. Reduce (jelentése: csökkentés), azaz a hulladék csökkentése áll első helyen, mint legjelentősebb tényező.  (pl. eldobható nylon szatyrok helyett használjuk szövet szatyrot, alufólia helyett uzsonnás dobozba tegyük a szendvicset). Reuse (jelentése: újrafelhasználás), tehát amit csak lehet, kidobás helyett ismételten vegyünk használatba. (pl. a kiöblített befőttesüvegben magunk is tehetünk el befőttet, savanyúságot). Recycle (jelentése: újrahasznosítás), azaz a hulladék feldolgozása és ebből újabb termékek előállítása, amelyhez elengedhetetlen, hogy a hulladékot a megfelelő módon, szelektíven gyűjtsük. Fontos, hogy mit, hova és hogyan helyezünk. Környezettudatosságunkkal hozzájárulhatunk tágabb és szűkebb lakókörnyezetünk megóvásához is.
 
SZELEKTÍVEN GYŰJTHETŐ HULLADÉKOK ÉS AZOK GYŰJTÉSÉNEK MÓDJA:
PAPÍR:ide tartozik minden könyv, füzet, újságpapír, magazin, csomagolópapír, hullámpapír, karton, papírguriga.
Fontos, hogy a dobozokat lapítsuk össze, csökkentsük a térfogatukat, így sokkal kevesebb helyet foglalnak el. Továbbá a szelektíven gyűjtött papírok közé ne tegyünk ételhulladékkal szennyezett (vegyszerrel érintkezett, vagy olajos, zsíros) papírokat, például a pizzás dobozt. Használt papírzsebkendőt vagy szalvétát se dobjunk ide.
 
MŰANYAG ÉS FÉM:ide tartoznak az üdítős- és ásványvizes palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok kupakjai (samponos, habfürdős flakon), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejfölös-, joghurtos poharak, továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszköz) és italos- valamint konzervdobozok, kiöblített és összelapított italos karton (tejes-, gyümölcsleves doboz).
A különválogatva gyűjtött fém és műanyag közé ne kerüljön zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakon, margarinos doboz, élelmiszer maradványt tartalmazó műanyag, hungarocell, CD-lemez, magnó- és videókazetta, egyéb nem csomagolási műanyag (pl. nylon harisnya), mert újrahasznosításuk a jelenlegi technológiákkal nem megoldható.
 
FIGYELEM! Január 1-től változik a szelektív hulladékok begyűjtési rendje, miszerint együtt kerül begyűjtésre a papír, műanyag és fém hulladék.
 
Kérjük, hogy a szelektív hulladék gyűjtésének napján reggel 5:00-ig az ingatlanuk elé, jól látható, megközelíthető helyre szíveskedjen kikészíteni a hulladékokat beazonosítására alkalmas átlátszó zsákban.
 

ÜVEGHULLADÉK:Üvegnek számít minden italos-, parfümös és egyéb öblös üveg. Nem tartozik ide a síküveg és a gépjárművek szélvédője. Fontos, hogy az edényzetekbe kupak nélkül helyezze el az üvegeket.Az üveghulladékokat az erre a célra három helyszínen kialakított gyűjtőpontokon tudja leadni a Béke utca 14. előtt, a TESCO parkolójában, valamint a Szabadság téri parkolóban található gyűjtőedényekbe.

 

ZÖLDHULLADÉK:Lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom. Ügyeljen arra, hogy az elszállításra szolgáló zsákba kizárólag zöldhulladék kerüljön! Lomb, fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom zsákban helyezhető ki, fás szárúak, ágak, gallyak pedig kötegelve. (az ágak maximum 1 méteres hosszúságúak és10 cm átmérőjűek lehetnek) A zöldhulladékokat kérjük a gyűjtési napokon reggel 05:00-ig elszállításra kikészíteni szíveskedjen az ingatlan elé, jól látható, megközelíthető helyre az erre rendszeresített hulladékgyűjtő zsákokba.Zöldhulladékok gyűjtésére rendszeresített zsákok beszerezhetőek a Tahi NonStop vegyeskereskedésben (Szentendrei út 73.).



Vissza a hírek oldalra